top of page

Wat zijn klimaatdaken? En wat bieden ze onze maatschappij?

Het dak speelt meer en meer een rol in ons klimaat. Door het isoleren van uw dak besparen we energie en is er minder uitstoot. Maar het dak kan ook op andere manieren een impact leveren. We zetten de klimaatdaken even op een rij;


Retentiedaken of blauwe daken


Aan de hand van een retentie-element onder de daktuinopbouw wordt ruimte voorzien voor wateropslag. Het vastgehouden hemelwater kan vertraagd worden afgevoerd, hergebruikt voor irrigatie of een combinatie van beide. Met ons systeem kan de afvoer actief op basis van bv de weersvoorspellingen of passief aan de hand van een vooraf bepaalde limiet het water afvoeren. Op basis van uw noden gaan we de juiste opbouw voorstellen.


Retentiedaken of blauwe daken hebben dan ook volgende voordelen;


  • Bij intense regenbuien of storm fungeren ze als buffer en verminderen ze de druk op de riolen. Overstromingen en wateroverlast worden hiermee meteen aangepakt.

  • Bij lange periodes van droogte kan het opgeslagen hemelwater ingezet worden. Hiermee gaat er minder kostbaar water verloren.

  • De stadshitte daalt, wat een enorme impact heeft op het klimaat.

Retentiedaken worden dus zeker de standaard bij grote gebouwen, gelet op de voordelen is dit ook logisch!

Je kan ook perfect een terras of parking plaatsen op een retentiedak.
Hitte reductiedaken of urban climate roofs


Bij de urban climate roofs staat het optimaliseren van de verdamping centraal. Aan de hand van uw regio stellen we een plantenmix samen. We selecteren de planten op basis van hun verdampingscapaciteit. Door ook het grijswater te verwerken op het dak is er de zekerheid dat er altijd water te verdampen is, juist tijdens de langere aaneengesloten warme perioden.


Een hitte reductiedak is niet alleen mooi maar de impact op de opwarming van de aarde is gigantisch.

Solar groendaken


Het solarbasis systeem van VANNEC DAKWERKEN maakt het combineren van een groendak met zonnepanelen mogelijk. Het groendak fungeert als ballast voor de zonnepanelen zonder perforaties van de dakbedekking. Door de panelen op een hogere manier te plaatsen groeit het groendak ook daadwerkelijk onder de panelen waardoor u uw volledige groendak oppervlak benut. Het groendak zorgt ervoor dat de omgeving koeler blijft waardoor de zonnepanelen een hoger rendement behalen.


Een win/win combinatie van een maximaal oppervlak groendak met een maximaal rendement van de zonnepanelen. Niet alleen levert uw dak energie op maar ook levert het een grote bijdrage op vlak van opwarming, uitstoot en verdamping.


Meer info omtrent het plaatsen van klimaatdaken? Aarzel dan zeker niet ons te contacteren op +32493/47 47 73 of vraag hieronder een gratis en vrijblijvende offerte aan.
56 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page